Beste bezoeker, 

Tussen Frans-Vlaanderen en de zuidelijke Nederlanden, gelegen op amper 35 minuten rijden van centrum Brussel is de Cercle Royal La Concorde te Gent een belangrijke kruispunt van sociale en culturele uitwisselingen. Samen met de Cercle Gaulois in Brussel en de Cercle Concorde Philotaxe te Antwperen behoort La Concorde tot de 3 oudste koninklijke clubs in België. De leden, de meesten onder hen perfect twee-à drietalig, genieten er daglijks van een gezellig onderonsje over lunch of over deelname aan tal van activiteiten in de vernieuwde salons aan de Kouter.

Olivier Vercammen
Voorzitter van de Cercle Royal La Concorde
Gent, 3 januari 2019

Open van dinsdag tem vrijdag van 12u tot 20u

OPGERICHT IN 1809 TE GENT, VIERDE LA CONCORDE IN 2009 HAAR TWEEHONDERDJARIG BESTAAN..

HISTORIEK

De Maatschappij Concorde, opgericht op 8 januari 1809, was op dezelfde leest gestoeld als de typisch Engelse clubs ‘for gentlemen only’. Tijdens de Hollandse periode (1815-1830) groeide de maatschappij uit tot een van de belangrijkste Gentse verenigingen voor industriëlen, handelaars, beoefenaars van de vrije beroepen en renteniers.

  …de oorsprong:  


Na de Belgische Revolutie werd De Concorde het bastion van de orangistische (Nederlandgezinde) hoge burgerij. Vanuit hun clublokaal, het Hotel Papejans op de Kouter dat zij in 1818 hadden gekocht, controleerden zij in de jaren 1830 en 1840 de Gentse politiek. Na de teleurgang van het orangisme schaarden de meer dan duizend leden van de vereniging zich achter de jonge liberale associatie. Markante (bestuurs-)leden waren onder meer Hippolyte Metdepenningen, Joseph Van Crombrugghe, Emile Braun, Charles de Kerchove de Denterghem, Charles d’Hane-Steenhuyze, François d’Elhougne, Napoleon De Pauw, Charles Boddaert en Alfred Vander Stegen, naast de opeenvolgende familiehoofden van industriële dynastieën zoals Voortman, Lousbergs, Mechelynck, De Cock, De Meulemeester, De Smet en De Bast. Deze vereniging bestaat nog steeds en haar lokaal is, sinds de afbraak van het Hotel Papejans in 1967, nog steeds gevestigd aan de Kouter, en dit al 210 jaar lang. 

Ontdek heel de historiek  (members only)